Yaşama Dair...
Günümüz dünyasındaki yüksek teknolojili, az enerji harcatan oyunlar ve oyuncaklar ile çocuklar sadece parmaklarını kullanarak kolayca ilerleme göstermektedir. Ancak unutmamalıyız ki çocuklar kaslarını ve zihinsel süreçlerini geliştirebilmeleri için fiziksel aktivitelere ihtiyaç duyarlar. Kendinize boş zaman sağlamak için çocuğunuzu elektronik bir çocuk bakıcısının önüne bırakmak ile ilgili dürtünüze direnmelisiniz. Ebeveynler tarafından onaylanmış bilgisayar ve video oyunları ya da eğitsel televizyon programları, yapıcı öğretim araçları olabilir. Ancak! Zaman denetimi ile birlikte. Bir çocuğun 3 yaşına kadar teknolojiyle tanışmasının doğru olmadığını düşünmekle birlikte, minik ergenlik olarak adlandırdığım 3 ile 6 yaş arası bir diğer dönemde bu zamanın günlük 30 dakikayı geçmemesi kanaatindeyim. 12 ile 20 yaş arası ergenlik döneminde ise yine zaman kontrolü oldukça önemli.
Çocuklarınızın televizyon karşısında ve ya diğer ekran karşısında oynayan oyunlarla geçirdiği süreyi azaltmak, onların yaratıcılıklarını destekler ve AGRESİFLİKLERİNİ azaltır. Çocuğunuzun pasif bir medya süngeri olmasına izin vermek yerine onların dikkatlerini yapılar inşa etmeye, icat oyunlarına, resim çizmeye, kolajlar tasarlamaya, zihinlerinin ve bedenlerinin gelişmesini sağlayacak diğer aktivitelere odaklanmasını sağlayın.
Ergenlik döneminde de sıklıkla karşımıza çıkan bir sorun teknolojiye olan yoğun ilgi. Burada Ebeveyn olarak dönüp şu soruyu sorabilirsiniz kendinize. Bu kadar yoğun teknoloji, çocuğumun hayatında neyin boşluğunu dolduruyor? Örneğin kendini mutsuz hisseden çocuğunuza teknoloji tabi ki keyif veren bir araç olacaktır. Zamanla ise bu bağımlılığa dönüşecektir.
Peki Ne Yapılmalı?
- Anne ve babanın ortak hareket etmesi, teknolojiyi kullanım süresi ve şekli konusunda kararlı olması çok önemlidir.
- Aşırı teknoloji kullanımının bir sebebi olabileceği bilinciyle yaklaşılması ( Neden ihtiyaç duyuyor? Hayatındaki yeri ne? ) ve çocuğun kendisini ifade edebileceği ortamların oluşturulması, duygularının dinlenmesi de oldukça önemli.
- Sert ve katı kurallar ile yaklaşılmaması ve aranızdaki iletişimi bozmaya yönelik konuşmaların yapılmamasına dikkat edilmelidir.
- Aile içinde ki kaliteli zaman arttırılmalı ve teknolojiye itici sebepler ortadan kaldırılmalıdır.
- Teknoloji kullanım süresi ile ilgili çerçeve belirlenirken çocuk ya da ergen söz sahibi olmalıdır. Çünkü kendi verdikleri kararların sorumlulukları onlara ait olacaktır.